Точно кога се нуждаем от летни или зимни автомобилни гуми

В изминалите няколко години може би една от най-коментираните теми между водачите на леки автомобили е тази наистина ли гумите за зимни условия трябва да са задължителни или пък не.

tyres

Съществуват значителен брой противоречиви мнения разбира се. В действителност, в Страната липсва публично гласуван и приет закон, задължаващ ни да управляваме леката кола със зимни гуми в студения период или пък летни в лятото.

Въпреки това, е добре да сме на „ти“ с това в кои периоди от годината с кой модел е нужно да „обуем“ мпс-то си, за да гарантираме своята, тази на пътниците и другите участници в придвижването безопасност.

Освен това, в сайта на gumimax.com, може да намерите онлайн нови леки гуми

Главната максима за това дали имаме нужда от зимни или летни автомобилни гуми е температурата на въздуха. Ако тя падне под седем градуса по Целзий, то зимните гуми се превръщат в правилния вариант.

Това дава стабилно сцепление на автомобила с влажна, снежна или пък замръзнала настилка.

Кога се кара кола с летни гуми ?

Нормално времето за шофиране на автомобил с летни гуми са от началото на април до последните дни на месец Септември, а този на зимните – от първите дни на месец октомври до края на Март.

За да се упътим по-правилно за избора на тип гуми през различните периоди на календарната година ще се доверим на специалистите от една голяма марка за производство на автомобилни гуми – Continental.

Позовавайки се на един от водещите в тази ниша, има 3 типа избор на гуми в зависимост от времето през годината:

За над 15 градуса и нормално-суха настилка – за по-съкратен спирачен път и управление на мпс-то се предлагат летни гуми.

За над петнадесет градуса и мокър път – за по-кратък спирачен път и сигурност за аквапланинг се предлагат летни, но и зимни автомобилни гуми за добра защита от „воден джоб“.

При температура под седем градуса, съчетана със слана, сняг, дъжд или лед – за по-малък спирачен път и предотвратяване на свободно пързаляне се препоръчват зимни гуми с грайфер над 3мм. дълбочинност.

Как да изберете зимни и летни гуми ?

Вие сами сте в състояние да разберете защо точно летните автомобилни гуми са уместни за ползване през летните месеци, пролетта и в началото на есента, докато зимните гуми по време на студените дни от годината, които предразполагат към заснежени, заледени или пък заскрежени участъци от пътната мрежа.

В някои случаи изборът на подходящи гуми може да предпази наистина много хора.

Може да се възползвате също и да заукупите в сайта следните гуми:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *